miercuri, 25 martie 2009

Presa de mizerie sau jurnalisti de kko?

In urma cu cateva luni Vali Birzoi spunea ca aceasta minunata criza va scoate tot ce-i mai urat din oameni. Se pare ca a avut dreptate.

Cam de la inceputul anului, blogurile mustesc de stiri despre concedierile din presa si de inchiderile de ziare. Stirile sunt relativ normale, in conditiile in care criza afecteaza direct (prin bugetele de publicitate) presa. Nu este tocmai normal sa dai afara oameni ca prima solutie de eficientizare, dar acesta este o alta discutie, la care ar trebui invitati managerii romani din toate domeniile. Problema este ca s-a ajuns la o exagerare grava in ultimele zile.

Pornind de la ideea ca si jurnalistii sau blogerii sunt tot oameni, este de asteptat sa aiba slabiciuni, preferinte si dusmanii. De regula, manifestarile unilaterale sunt negative. Din pacate, se sare calul prea mult. Ca om, este cel putin jenant sa pleci de la o companie (sau sa fi dat afara) si sa incepi sa improsti cu venin peste tot, sa povestesti tot ce era mai rau in jobul anterior. Din punctul meu de vedere, atitudinea te descalifica totalmente.

Dar de la acceptarea preferintelor pana la „a face orice” pentru a avea intaietate sau stire... Am ramas interzis zilele trecute cand am vazut posturile despre planurile de disponibilizare de la Evenimentul Zilei. Tiberiu Lovin le anunta ca pe un zvon neconfirmat - nu mi se pare corecta atitudinea din moment ce Lovin este angajat la Romania Libera, cotidian concurent. Daca astepta sa se intample si isi dadea cu parerea despre situatie era ok, dar sa dai zvonuri negative despre concurenta... Iulian Comanescu duce ideea mai departe si ne spune ca motivul pentru care publica „stirea” este ca a aparut deja la Lovin... Petrisor Obae se baga repede si ne da si amanunte despre cei 36-40 de oameni ce urmeaza sa fie dati afara de la EVZ. Mai mult, ne spune ca are si lista, dar nu vrea sa fie nesimtit si sa o publice!

Domnilor, chiar nu vi se pare nimic in neregula? Nu asistam la o tabloidizare a blogurilor asa-zise „quality”? Daca vad un astfel de post scris de jmekerdecartier.blog.ro inteleg ca e o tampenie permisa pentru ca oricum nu o citeste mai nimeni. Dar cand apare la persoanele „care dau ora exacta in media” nu e decat o mizerie. Nu ma gandesc la conducerea companiei respective, la modul in care s-a scurs informatie (nu va mai bateti capul, persoanele cele mai bine informate dintr-o institutie sunt cele pe care nu le ia nimeni in seama, cum ar fi femeile de serviciu), dar ma gandesc la oamenii care lucreaza acolo si se asteapta sa fie dati afara. Cum naiba mai merg ei la munca atunci cand stiu ca peste doua zile ar putea primi foaia de demitere? Cu ce drept li se induc aceste sentimente? Doar de dragul premiului pentru cel mai bine informat jurnalist-bloger in domeniul barfelor si zvonurilor?

Mizeria ramane mizerie indiferent care este scopul pentru care s-a produs.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire